Otyłość a zdrowie

Otyłość charakteryzuje się nadmiernym magazynowaniem tkanki tłuszczowej, której konsekwencją jest pogorszenie jakości życia i stanu zdrowia człowieka. Ponad 50 lat temu otyłość uznano za chorobę, a eksperci WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wpisali ją na listę Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób (ICD-10) pod kodem E66.Otyłość jest chorobą przewlekłą, do której powstania przyczyniają się czynniki środowiskowe (nieprawidłowe odżywianie i niska aktywność fizyczna), psychologiczne, genetyczne i hormonalne. Najczęściej otyłość powodowana jest przez niewłaściwe wybory żywieniowe, spożywanie produktów wysokoenergetycznych i wysokoprzetworzonych, spożywanie napojów zawierających znaczne ilości cukru, słonych i słodkich przekąsek, co w połączeniu z siedzącym trybem życia sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Brak działań w kierunku leczenia otyłości może prowadzić do pojawienia się dodatkowo takich schorzeń jak:

  • Nadciśnienie tętnicze – wzrost masy ciała o 20% prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi, 65-75 % przypadków nadciśnienia wynika z nadmiernej masy ciała,
  • Cukrzyca typu II – występuje u około 90% osób otyłych. Zmniejszenie masy ciała o około 5-10 % przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi i w wielu przypadkach pozwala na zmniejszenie dawki leków przeciwcukrzycowych, w tym także insuliny,
  • Zaburzenia lipidowe – 60-70% otyłych osób boryka się z zaburzeniami lipidowymi,
  • Udar mózgu, niewydolność serca – u osób otyłych ryzyko wystąpienia wzrasta dwukrotnie,
  • Choroba wieńcowa – w około 40% związana jest z nadmierną masą ciała, osoby otyłe mają o ponad 80% większe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową,
  • Zwyrodnienie stawów – ze względu na obciążenie stawów nadmierną masą ciała, stawy są przeciążone i łatwiej ulegają uszkodzeniom, powodując ból kręgosłupa i stawów kolanowych,
  • Zaburzenia hormonalne – mogące utrudniać zajście w ciążę,
  • Kamica pęcherzyka żółciowego,
  • Insulinooporność,
  • Nietolerancja wysiłku,
  • Zespół bezdechu nocnego,
  • Nowotwory jelita grubego, prostaty, sutka, jajników, macicy, przełyku, nerek, trzustki – ryzyko zachorowania jest wyższe o kilkadziesiąt procent w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała.

By zdiagnozować otyłość wystarczy przeprowadzić podstawowe pomiary antropometryczne, tj. pomiar wzrostu i masy ciała do określenia wskaźnika BMI oraz obwód w pasie, by określić rodzaj otyłości. Obliczenie wskaźnika masy ciała polega na podzieleniu masy ciała (w kg) przez wzrost (w m) podniesiony do kwadratu.

BMI = masa ciała [kg] / wzrost [m]2

Klasyfikacja wskaźnika masy ciała wygląda następująco:

BMI = 18,5 – 24,9 [kg/m2] – prawidłowa masa ciała

BMI = 25 – 29,9 [kg/m2] – nadwaga

BMI = 30 – 34,9 [kg/m2] – otyłość I stopnia (umiarkowana)

BMI = 35 – 39,9 [kg/m2] – otyłość II stopnia (znaczna)

BMI ≥ 40 [kg/m2] – otyłość III stopnia (zaawansowana)

Obliczając wskaźnik BMI należy pamiętać, że nie jest miarodajny w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz sportowców.

 

 

Poza otyłością pierwotną, związaną z długotrwałym dodatnim bilansem energetycznym, w medycynie wyróżnia się także otyłość wtórną, do powstania której mogą przyczyniać się menopauza, przyjmowanie niektórych leków (np. steroidowych, psychotropowych czy przeciwpadaczkowych) oraz takie choroby jak:

  • Niedoczynność przysadki mózgowej
  • Niedoczynność tarczycy
  • Zespół policystycznych jajników (PCOS)
  • Zespół Cushinga
  • Niedobór hormonu wzrostu
  • Mózgowe porażenie dziecięce
  • Rdzeniowy zanim mięśni
  • Zespół Downa
  • Zespoł Cohena
  • Zespół Turnera
  • Zespół Pradego-Wiliego
  • Zespół Bardeta-Biedla.

 

W profilaktyce i leczeniu otyłości bardzo dużą rolę odgrywa właściwy sposób odżywiania. Należy ograniczyć spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, dań typu fast-food, słonych przekąsek, słodyczy, słodkich napojów. Produkty te charakteryzują się wysoką kalorycznością, pochodzącą głównie z tłuszczu i cukru. Warto włączyć do diety produkty zbożowe z pełnego przemiału, tj. grube kasze (np. gryczana palona i niepalona, pęczak), pieczywo razowe, makaron razowy czy płatki owsiane. Wybierając produkty mleczne należy skupić się na chudym mleku, chudym twarogu, naturalnych kefirach, maślance czy jogurtach bez dodatku cukru.  W przypadku produktów mięsnych należy wybierać chude mięso i wyroby mięsne, mięso czerwone według zaleceń powinno być spożywane nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Jako źródło białka warto wprowadzić nasiona roślin strączkowych czy jajka, nie zapominając o rybach, szczególnie morskich, które według zaleceń powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. Należy ograniczyć także spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów pochodzenia roślinnego. W każdym posiłku powinna znajdować się porcja warzyw lub owoców, z przewagą warzyw. Bardzo ważne jest wyliczenie odpowiedniej kaloryczności diety, zmniejszenie podaży energii poniżej całkowitego zapotrzebowania będzie sprzyjało redukcji nadmiernych kilogramów.

Istotne jest także zadbanie o regularną aktywność fizyczną, która nie tylko sprzyja osiągnięciu prawidłowej masy ciała, ale także korzystnie wpływa na stan zdrowia fizycznego i psychicznego.

Leczenie otyłości to proces, do którego warto włączyć konsultacje z dietetykiem, by mieć pewność, że wprowadzane zmiany żywieniowe nie tylko będą korzystne dla masy ciała, ale także dla ogólnego stanu zdrowia. Chcesz zacząć ten proces już teraz? Umów się na bezpłatną konsultację z dietetykiem.

 

BEZPŁATNE KONSULTACJE DIETETYCZNE

Leave a comment