Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 banan
- 150 ml jogurtu kokosowego (lub tradycyjnego)
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- garść borówek
- 2 łyżki pestek granatu
Wykonanie:
Kaszę dokładnie przepłukać i ugotować wg instrukcji na opakowaniu i lekko przestudzić. Następnie zmiksować z bananem, miodem, masłem orzechowym i jogurtem. Gotowy budyń podzielić na 2 porcje i podawać z owocami i płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 465 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 80 g
Błonnik: 6 g