Składniki na 3 porcje:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i w razie konieczności  pokroić na drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekać , cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Rozdrobnione warzywa  wymieszać z kapustą i natką pietruszki. Miód wymieszać z kurkumą pieprzem,  sokiem z cytryny i oliwą. Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 196 kcal

Białko: 3 g

Tłuszcze: 7 g

Węglowodany: 24 g

Błonnik: 8 g

Leave a comment