Składniki na 3 porcje:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 2 łyżki miodu
- 1 mała czerwona cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i w razie konieczności pokroić na drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekać , cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Rozdrobnione warzywa wymieszać z kapustą i natką pietruszki. Miód wymieszać z kurkumą pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 196 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 24 g
Błonnik: 8 g